dilluns, 1 de juny del 2015

El principito se pone la corbata

Aquest  llibre de Borja Vilaseca, m'ha fet reflexionar sobre totes aquelles vegades en què ens comportem segons la societat ens exigeix, convertint-nos en estranys per a nosaltres mateixos, en persones independents i competitives l'única finalitat és ser millor i guanyar més diners que qualsevol altra persona. Això en el que ens convertim, ens fa ser esquerps i egoistes, amb nosaltres mateixos i amb els que ens envolta, incloent a les famílies, que passen a estar en un segon pla, i que queden oblidades en les nostres tasques oblidades d'interminables quefers.
Quantes vegades hem fingit ser qui no som per agradar a algú? L'ésser humà s'obstina a ser qui no és, per agradar més, per caure millor, però ¿tan poc ens agradem a nosaltres mateixos que hem de ser una altra persona? La força de Pablo, el protagonista, la confiança en si mateix, és sens dubte una actitud que hauria de formar part del dia a dia de totes les persones, independentment de si els esdeveniments que ens esperen són millor o pitjor del que esperàvem. Si mantenim una actitud de confiança i seguretat en nosaltres mateixos, estarem més equilibrats amb nosaltres mateixos i amb els altres. Com un mestre em va recomanar un dia a classe, hem d'aixecar-se i dir-nos a nosaltres mateixos "Avui ocorrerà alguna cosa bona", i aquesta positivitat, ens conduirà a la veritable felicitat.

La societat actual ens ha convertit en màquines de treball, ja des de l'escola ens formen per a ser mers peons que segueixen les instruccions dels alts càrrecs, sense tenir en compte l'opinió ni les necessitats. Un bon reflex d'això, és la vinyeta de Tonucci, "la màquina de l'escola", en què es reflecteix d'una manera molt visual com ja l'escola selecciona els seus productes, rebutjant aquells que no considera al seu nivell. Això poc a poc va progressant, i s'estén a l'àmbit laboral, en el qual seguim sent un nombre per als empresaris, un objecte que li permet aconseguir beneficis.

Aquest llibre, ha segut una gran aportació a la meua carrera com a futura docent, fins al moment, havia llegit llibres sobre tipus d'educació, sobre diverses metodologies, sobre teories i autors amb els seus punts de vista sobre com educar, però no havia llegit res sobre l'autoconeixement, i he après que és un altre àmbit que hauria educar tant en la universitat, com des dels primers cicles del procés educatiu.
A més, m'ha permès connectar amb mi mateixa, una oportunitat per pensar sobre mi, en l'àmbit personal, però també en el professional, en la meva manera de formar-me, i per descomptat en quin tipus de mestra vull ser quan arribi el moment, en què continguts o coneixements vull prioritzar, en la forma en què vull tractar els nens i nenes. Sens dubte, l'educació emocional formarà part dels meus imprescindibles com a mestra, perquè he après que són un pilar més en l'aprenentatge i el desenvolupament de tota persona, no només en la infància, sinó que ha de acompanyar-nos durant la nostra vida, de forma paral·lela l'aprenentatge permanent que és essencial en la nostra vida.

dimecres, 6 de maig del 2015

Mi escuela sabe a naranja. Estar y ser en la escuela infantil

Aquest és un altre dels llibres que m'han aportat una gran quantitat d'aprenentatges relacionats amb l'educació. Al llarg de l'obra, Mari Carmen ens trasllada a la seva escola per fer-nos
partícips de les situacions que hi sorgeixen, de les milers de curiositats que naixen dels seus alumnes, i que porten a realitzar magnífics projectes en els quals es submergeixen per obtenir nombrosos aprenentatges que són viscuts de primera
mà per ells mateixos.


És una escola que sap a taronja, amb alumnes experts en hostaleria, en les noves tecnologies, una escola en la qual també tenen cabuda les famílies, i sobretot, on els sentiments formen part de la rutina. Amb la lectura ens endinsem a l'aula dels elefants, i amb la il·lusió que es transmet pàgina a pàgina, arribem a sentir la màgia que impregnen els seus projectes, que naixen a través dels interessos dels nens, i després d'un consens entre tots ells. Mari Carmen, com haurien de fer tots els

mestres, és l'eina perquè els seus alumnes aconsegueixin aprendre tot allò que els genera curiositat.
Els coneixements no són posats en safata sobre les taules, o dictats amb cura perquè els nens els absorbeixin com a meres esponges sinó que ells mateixos els busquen, els generen amb les seves qüestions, les seves inquietuds.


D'aquesta manera, la motivació és un gran aliat, ja que no hi ha res impossat, no hi ha un contingut estricte de complir, perquè amb aquests projectes

s'arriba molt més lluny, el procés educatiu és molt més enriquidor, tant per als alumnes com per al mestre.
A més, la mestra no només ens mostra la part fàcil de la professió, també ens transmet els moments de dubte, de por davant no saber què fer, quina decisió serà la correcta, moments en què es dóna l'error, en els que es necessita l'ajuda d'un company per veure amb més precisió la situació. En definitiva, el llibre ens porta a la veritable educació, la qual ha de existir en totes les aules, en la qual no sempre s'encerta, però en la qual cada pas, cada decisió, està pensat per fer protagonista al nen / a.

Transformando la escuela. Comunidades de Aprendizaje.

Una obra que he tingut el plaer de llegir, i que ens acosta a les comunitats
d'Aprenentatge i tots els seus beneficis pel que fa al procés educatiu, ja que
en ell estan implicats els docents, els alumnes, el personal no docent del
propi centre, els pares i mares, les institucions de l'entorn, i en definitiva,
tot el context que envolta els estudiants, que poden, cadascun
ells, aportar gran quantitat de coneixements i experiències úniques per als
alumnes.
 Així, per comprendre millor el seu funcionament, el llibre explica casos reals
on s'han aplicat les Comunitats d'Aprenentatge, i els beneficis que
els ha aportat als seus components, i tracta de transmetre, que l'escola no és
només un lloc físic, sinó que va molt més enllà. Per tant, per aconseguir una
educació de qualitat, pensada per i per als alumnes, cal establir
canvis en el funcionament educatiu.
 Un altre aspecte que cal destacar, és que no es pot educar en solitari,
tal com ens diu el llibre, sinó que tots hem d'estar involucrats en
l'educació dels nostres nens, aportant les nostres opinions, els nostres
coneixements, aprenent d'altres que tenen molt a dir, i que
possiblement mai hem escoltat. I és que l'escola és de tots i per a
tots, i la base fonamental és l'ajuda, el compromís i l'afectivitat per
part de tots aquells que formem part d'ella.

dilluns, 2 de març del 2015

Educar


EDUCAR


Educar es lo mismo


que poner motor a una barca…


hay que medir, pesar, equilibrar…


… y poner todo en marcha.


Para eso,


uno tiene que llevar en el alma


un poco de marino…


un poco de pirata…


un poco de poeta…


y un kilo y medio de paciencia


concentrada.


Pero es consolador soñar


mientras uno trabaja,


que ese barco, ese niño


irá muy lejos por el agua.


Soñar que ese navío


llevará nuestra carga de palabras


hacia puertos distantes,


hacia islas lejanas.


Soñar que cuando un día


esté durmiendo nuestra propia barca,


en barcos nuevos seguirá


nuestra bandera


enarbolada.



Gabriel Celaya









Nascuts per llegir





“Nascuts per Llegir és un programa que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, creant experiències emotives i positives vinculades al llibre i fent d'aquest una eina de comunicació entre pares i fills”.

Aquest projecte tracta d’involucrar a les famílies, als bibliotecaris i professionals de la Salut dels centres d'Atenció Primària, aportant aquelles eines necessaries per apropar- los a la màgia de la lectura.

La idea, va sorgir a l’any 2002, al Grup de Biblioteques Infantils i Juvenils de Col·legi Oficial de Bibliotecaris- Documentalistes de Catalunya que amb altres professionals de la salut i amb especialistes en literatura infantil, feren un treball conjunt sobre l’estudi i l’adaptació de projectes internacionals de promoció a la lectura per a nadons.

Sense cap dubte, el projecte ha segut un èxit, aconseguint que més de 14.000 famílies estiguen involucrades, que el 45% d’aquestes formen part de la biblioteca, que es programen 1.800 activitats, que un 77% de famílies tinguen una estona de lectura cada dia, altes xifres de préstecs de materials, i també, molts seguidors a Facebook que fan que el treball siga públic, i que cada dia més gent puga formar part d’ell.

A la web http://www.cobdc.org/nascutsperllegir/ podem trobar informació sobre el col·legi, els serveis que es presten, els cursos i publicacions, jornades, grups de treballs, i més informació sobre com formar part d’aquest innovador projecte.

Tant si som professionals docents, com família, o personal relacionat amb l’infància, aquest és un molt bon recurs on podem trobar les eines que necessitem per a fomentar la lectura des de ben xicotets als nostres infants, i no sols a ells, sinó que també és de gran valor per a nosaltres com adults, que no tenim que allunyar-nos del món de la lectura, que tant ens dona a canvi de tan poc.